Moje kino: Kubrick, Mann, P.T Anderson
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 16:35
Robienie takiego badania w obecnym czasie to przecież bezsens. Każdy pierwszy lepszy koleś do jakiego zadzwoni ankieter sobie pomyśli, że ostatnio to głośno o Katyniu było, że jakieś nagrody dostaje, to powiem że Katyń, bo co se będę głowe zawracał przypominaniem sobie innych filmów, pozatym, to czy taki przeciętny Polak widział jakieś wcześnie filmy Wajdy oprócz Pana Tadeusza i Katynia? Zna dorobek(a nie tylko nazwisko) Kieślowskiego, Polańskiego, Hasa, Kawalerowicza? Powiedzmy sobie szczerze, że ich filmy wygrzebuje i ogląda tylko inteligencja i pasjonaci.
Wracając do "Katynia"...wyobrazacie sobie co działoby się gdyby naprawde dostał tego Oscara ? ja nawet nie próbuję...pamiętam tylko to ogólnokrajowe poruszenie z powodu Oscara kilka lat temu za całokształt -"Mistrz" obnosił się z nim wszedzie niczym z najświętszą relikwią, ochom i achom końca nie było...paranoja. Wczoraj byłem na zakupach w pewnym markecie -w pewnym momencie łazac gdzies po stoiskach z warzywami, serami, ketchupami etc, zauwazylem dosc sporą, wiszącą reklamę "Katyń -od dzisiaj na DVD !!!" Ehhh....
Właściwie simek rozwinął moją myśl. Jeśli badanie zostało przeprowadzone rzeczywiście na odpowiednio losowej próbie, to brały w nim udział kompletnie przypadkowe osoby. Część z nich nawet nie widziała "Katynia", a część widziała, ale nawet nie wie, że to jest słaby film, bo nie potrafi tego ocenić. Zresztą biorąc pod uwagę także drugie i trzecie miejsce, "wygrały" po prostu filmy najbardziej znane i popularne. A w tej chwili oczywiście najbardziej znanym i popularnym polskim filmem jest "Katyń".
W 2006 roku była ankieta TNS OBOP wśród ludu na największą polską gwiazdę. Trzecie miejsce zajęła Katarzyna Cichopek, a dziewiąte bracia Mroczkowie, więc o czym my tu w ogóle mówimy?
Ale to tylko świadczy o "poziomie" przeciętnego Polaka, dla którego gwiazdą jest laseczka która nie osiągnęła w życiu nic poza wypowiadaniem kwestii przed kamerą w debilnym serialu [to były czasy sprzed sprzed jej udziału w Tańcu z gwiazdami ]
Wygrana Katynia w tej ankiecie to smutny przejaw sposobu myślenia przeciętnej osoby. Katyń? A bo mówią o tym w tv. Katyń? A bo Wajda. Katyń? A bo dostał nominację do Oscara. Katyń? A bo Katyń.
Nie wszyscy, wiadomo, ale dałbym sobie rękę uciąć że bardzo dużo ludzi którzy go wskazali po prostu go nie oglądali.
Moje kino: akcja, przygoda, kung fu
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 22:08
Ale gwiazdy to zazwyczaj laseczki bez konkretnej przyszlosci. Straszne jest to, ze jesli by przeprowadzono ankiete dotyczaca najwiekszych polskich ARTYSTOW ekranowych - wyniki byly by identyczne.
Ble.. ten film mi się podobał [Katyń], dałem nawet 8/10, ale cholera jasna! Te szopki w mediach, te wywiady, te wywyższanie ponad wszystko sprawiło, że znienawidziłem ten film.. Żegam tym.
_________________ Rocky Balboa - 10/10
Batman: Under the Red Hood - 9/10
The Expendables - 7/10
"You can't take a picture of this, it's already gone."
Moje kino: Kubrick, Mann, P.T Anderson
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 08:32
Nikt z was nie kupił jeszcze edycji specjalne Katynia?? Tylko 7 dyszek , za to macie cudne dodatki:
DVD 1
- Przesłanie reżysera
- Przesłanie producenta
- Jak powstawał film - 25-minutowy film dokumentalny wyemitowany w TVP
- Galeria zdjęć
- Zwiastun kinowy
DVD 2
- Jak powstawał film - nigdy wcześniej nie emitowany materiał z planu
- Technologia 4K
- Impresje z planu
- Rozszerzona galeria zdjęć
- Zwiastuny
- Niewykorzystane fragmenty filmu
Jak ktoś wie, to ja bym się dowiedział co było w niewykorzystanych scenach.
Kiedy ja zobaczyłem "Katyń" w sklepie i obejrzałem pudełko, "Przesłanie reżysera" i "Przesłanie producenta" rozwaliło mnie na drobne kawalątki... To jest jednak moc, panie i panowie.
Ble.. ten film mi się podobał [Katyń], dałem nawet 8/10, ale cholera jasna! Te szopki w mediach, te wywiady, te wywyższanie ponad wszystko sprawiło, że znienawidziłem ten film.. Żegam tym.
aaa, ja też....; złapałam się nawet na tym, że w dyskusjach odpieram argumenty katynio-entuzjastów którym sama jeszcze niedawno byłam...
Nikt z was nie kupił jeszcze edycji specjalne Katynia?? Tylko 7 dyszek , za to macie cudne dodatki:
DVD 1
- Przesłanie reżysera
- Przesłanie producenta
- Jak powstawał film - 25-minutowy film dokumentalny wyemitowany w TVP
- Galeria zdjęć
- Zwiastun kinowy
DVD 2
- Jak powstawał film - nigdy wcześniej nie emitowany materiał z planu
- Technologia 4K
- Impresje z planu
- Rozszerzona galeria zdjęć
- Zwiastuny
- Niewykorzystane fragmenty filmu
Innymi słowy: w dodatkach nikomu niepotrzebne śmieci. Galeria zdjęc? Rozszerzona galeria zdjęc? Przesłanie reżysera i producenta? Litości. Tylko niewykorzystane fragmenty wyglądają ciekawie, pod warunkiem, że nie są to kilkusekundowe ścinki.
7 dych??? Rany, ja tego filmu nie kupię nawet jak będzie kiedyś w wielkim koszu z innymi filmami po 9 albo 5 zł .Obejrzę sobie drugi raz w ramach samotortury w tw jak dadzą, a pewnie nie raz dadzą .
Zabawny cytat z recenzji DVD Katynia na filmwebie:
Cytat:
Obsadzenie serialowych aktorów jako zamordowanych oficerów miało swój głębszy sens: widząc Artura Żmijewskiego (nośnik cnót wszelakich dzięki roli doktora Burskiego w "Na dobre i na złe") z kulą z tyłu głowy, czujemy się, jak byśmy stracili kogoś z rodziny.